Hvordan legge ferdigplen på eksisterende plen


Hvordan du legger ferdigplen avhenger av hva slags underlag du har på tomten. Her guider vi deg gjennom legging av ferdigplen oppå en eksisterende plen.
 

Ulike underlag krever ulike forberedelser

På en tomt med eksisterende plen ligger forholdene allerede godt til rette for å legge ferdigplen. Fordi du allerede har nok med jord under den gamle plenen din, kan du med litt forberedelse av underlaget snart rulle ut en flunkende ny plen.
Ved legging av ferdigplen på en eksisterende plen er de første stegene forskjellig fra de som er nødvendige på en steintomt eller maskinplanert jordtomt. 

Les våre spesifikke råd for å legge ferdigplen på en steintomt eller maskinplanert jordtomt.

 

Steg 1 – Fjern ugress

Hvis du har mye ugress i den gamle plenen din, er det lurt å fjerne det før du legger ferdigplen. Vi i Norsk Ferdigplen anbefaler å fjerne ugresset kjemisk, men hvis du kvier deg for å bruke kjemikalier, kan du hoppe over dette steget.

 

Steg 2 – Fres opp dekket

Når du legger ferdigplen på en eksisterende plen trenger du ikke å fylle på med like mye jord som på andre underlag, fordi du allerede har godt med jord under den gamle plenen. Likevel er det viktig å sørge for at underlaget ikke er tettpakket. Ved å frese opp dekket, sørger du for at næringsrik humus er lett tilgjengelig for røttene i ferdigplenen.

Bruk en jordfreser og fres tre til fire ganger på kryss og tvers. Tettpakkede områder av plenen kan du gjerne frese om igjen. Jo løsere underlaget er før du fyller på med matjord, desto bedre får ferdigplenen det. 

Hvis du ikke eier en jordfreser, tilbyr flere jern- og byggevarer utleie av jordfresere.

 

Steg 3 – Jevn ut dekket

Etter at du har frest opp dekket, bør du gå over med en plenrive og jevne ut humper og kuler. Fjern store gresstuster og ugress som har løsnet.

 

Steg 4 – Fyll på med plenjord/matjord

Nå som dekket er godt løsnet, kan du fylle på med ny plenjord. Vanligvis legges et lag plenjord over et lag med fyllmasser, men fyllmasser har du nok av under din gamle plen. Fyllmasser er ubearbeidet jord som inneholder en del sand og stein. Plenjord, eller soldet jord, er silt fri for stein, harde jordklumper, røtter og gresstorv. Den er mer eksklusiv, og det er lett å få planter til å gro i denne jorda.

Over det freste dekket legger du ut et 10 cm tykt lag med plenjord.

Du kan kjøpe plenjord her.

 

Steg 5 – Valse og rake jorden

Ferdigplen må legges på et fast underlag, men det må ikke være for tettpakket. Underlaget skal nå valses lett med en plenrulle, slik at du sletter ut humper og sørger for at plenen din blir mer jevn. Etter at jorden er valset, skal toppdekket rakes lett opp med en rive. 

 

Steg 6 – Sørg for riktig pH og tilfør næring

Før du ruller ut ferdigplenen må du sørge for riktig pH og tilføre næring. Dette gjøres gjennom kalking og gjødsling. Kalking er særlig viktig hvis du har mose i den gamle plenen din. Mose trives godt i sur jord, og den basiske kalken vil bidra til å nøytralisere jorda.

Spre ut ca 3 kg Ferdigplen gjødsel og ca 5–10 kg kalk per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:

 Ideell spredning av gjødsel
(Ideell spredning av gjødsel)

 Ideell spredning av kalk
(Ideell spredning av kalk)

Les mer om å forberede underlaget for legging av ferdigplen her.
Du kan kjøpe ferdigplen gjødsel og ferdigplen kalk her.


 

Steg 7 – Bestill ferdigplen

Ikke bestill ferdigplen før du har gjennomført nødvendige forberedelser. Mål opp arealet som skal dekkes, og bestill ferdigplen. Pass på at du avtaler et leveringstidspunkt som gir deg mulighet til å legge den ut umiddelbart etter mottak. Plenen tørker fort ut, og du må ikke vente mer enn maksimalt 24 timer.

Lurer du på hva ferdigplen prisen blir for din hage, og hvor mye du bør bestille? Sjekk ut våre ferdigplen priser her.

 
Steg 8 – Rull ut og tilpass ferdigplenen
Rull ut ferdigplenen. Dra skjøtene godt sammen, og legg ferdigplenen forbandt, altså med forskjøvede skjøter som når du legger parkett. Begynn med de lengste strekkene først, og avslutt med tilpasninger i kroker og rundt blomsterbed. Skjær til endestykkene med en spade eller skarp kniv.

 

Steg 9 – Vann ferdigplenen

Vann plenen umiddelbart etter legging. Mengde avhenger av vær og temperatur, men generell anbefaling er vanning med spreder i to til tre timer annenhver dag de første to ukene. Øk intervallet med én dag for hver uke de to neste ukene.

 

Steg 10 – Gjødsle ferdigplenen igjen

Gjødsle ferdigplenen etter tre til fire uker. Bruk samme mengde som da du gjødslet underlaget før du rullet ut plenen.


For generell informasjon om legging av ferdigplen anbefaler vi vår guide «Slik legger du ferdigplen».

Se våre andre informasjonsfilmer om hvordan du legger ferdigplen

legge-ferdigplen

Hvordan legge ferdigplen

legge-ferdigplen-stentomt

Hvordan legge ferdigplen på steintomt

legge-ferdigplen-stentomt

Hvordan legge ferdigplen på steintomt