Hvordan legge ferdigplen på jordtomt


Hvordan du legger ferdigplen avhenger av hva slags underlag du har på tomten. Her guider vi deg gjennom legging av ferdigplen på maskinplanert jordtomt.
 

Ulike underlag krever ulike forberedelser

På en maskinplanert jordtomt ligger forholdene allerede godt til rette for å legge ferdigplen. Jordmasser er blitt lagvis komprimert av gravemaskin, og du kan snart fylle på med fyllmasser og matjord.
En maskinplanert jordtomt trenger andre forberedelser av underlaget enn en steintomt eller eksisterende plen. 

Les våre spesifikke råd for å legge ferdigplen på en steintomt eller eksisterende plen.

 

Steg 1 – Sjekk om du har nok plass i høyden

Før du fyller på med jord, er det viktig at du sjekker om du er på riktig høyde med grunnmuren på huset. Plenen kommer til å bygge 2–3 cm, og jordlagene under skal være på minimum 30 cm. Jo tykkere jordlag, jo bedre er det.

Hvis du ikke har plass i høyden til de nødvendige lagene, må du fjerne jordmasser og deretter planere igjen. Pass samtidig på at du fjerner fremmedlegemer som stein og røtter. Underlaget bør planeres ut god tid i forveien, gjerne noen måneder, slik at regn og eventuelt snø får pakket underlaget på forhånd. 

 

Steg 2 – Fyll på med jord

Jordlagene under en ferdigplen består av matjord og fyllmasser. Matjord, eller soldet jord, er silt fri for stein, harde jordklumper, røtter og gresstorv. Fyllmasser er ikke soldet, og innholder mer sand og stein enn matjord.

 

Steg 3 – Valse og rake jorden

Ferdigplen må legges på et fast underlag. Det bør være mest mulig rett og i plan. Ved å valse underlaget lett med en plenrulle, sletter du ut humper og sørger for at plenen din blir mer jevn. Etter at jorden er valset, skal toppdekket rakes lett opp med en rive. 

 

Steg 4 – Sørg for riktig pH og tilfør næring

Før du ruller ut ferdigplenen må du sørge for riktig pH og tilføre næring. Dette gjøres gjennom kalking og gjødsling.

Spre ut ca 3 kg Ferdigplen gjødsel og ca 5–10 kg kalk per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:

 Ideell spredning av gjødsel
(Ideell spredning av gjødsel)

 Ideell spredning av kalk
(Ideell spredning av kalk)

Les mer om å forberede underlaget for legging av ferdigplen her.

 

Steg 5 – Bestill ferdigplen

Ikke bestill ferdigplen før du har gjennomført nødvendige forberedelser. Mål opp arealet som skal dekkes, og bestill ferdigplen. Pass på at du avtaler et leveringstidspunkt som gir deg mulighet til å legge den ut umiddelbart etter mottak. Plenen tørker fort ut, og du må ikke vente mer enn maksimalt 24 timer.

 

Steg 6 – Rull ut og tilpass ferdigplenen

Rull ut ferdigplenen. Dra skjøtene godt sammen, og legg ferdigplenen med forskjøvede skjøter som når du legger parkett. Begynn med de lengste strekkene først, og avslutt med tilpasninger i kroker og rundt blomsterbed. Skjær til endestykkene med en spade eller skarp kniv.

 

Steg 7 – Vann ferdigplenen

Vann plenen umiddelbart etter legging. Mengde avhenger av vær og temperatur, men generell anbefaling er vanning med spreder i to til tre timer annenhver dag de første to ukene. Øk intervallet med én dag for hver uke de to neste ukene.

 

Steg 8 – Gjødsle ferdigplenen igjen

Gjødsle ferdigplenen etter tre til fire uker. Bruk samme mengde som da du gjødslet underlaget før du rullet ut plenen.


For generell informasjon om legging av ferdigplen, anbefaler vi vår guide «Slik legger du ferdigplen».
 

Se våre andre informasjonsfilmer om hvordan du legger ferdigplen

Send oss en forespørsel

Send oss gjerne en uforpliktende forespørsel om ferdigplen, befaring, levering m.m.
legge-ferdigplen

Hvordan legge ferdigplen

legge-ferdigplen-stentomt

Hvordan legge ferdigplen på steintomt

legge-ferdigplen-gammel-plen

Hvordan legge ferdigplen på eksisterende plen