folg-oss-paa-facebook

Lag flotte uterom med sedum

Lag flotte uterom med sedum

Med sedum kan du enkelt lage flotte og fargerike uterom, selv på steder det ellers er vanskelig å få planter til å gro. Med matter av sedum får du raskt et godt resultat, og du bidrar til å bevare det biologiske mangfoldet.

Hva er sedum?

Sedum er det latinske navnet på bergknappfamilen, som er sukkulente planter som trives i skrinne og tørre områder. Sedum er en stor planteslekt, men i Norge har vi ti bofaste arter. Disse staudene vokser fra havnivå og opp til ca. 1200 meters høyde. Sedum kjennetegnes av lav vekst og tykke blader som plantene lagrer vann i. Fargene på blomstene varierer mellom blant annet gult, hvitt, rosa og rødt, og bladene endrer farge med årstid og klima.

Vi i Norsk Ferdigplen lager matter av disse plantene etter samme prinsipp som ved produksjon av ferdigplen. Sedum har ca. ett års veksttid, og i denne perioden pleier vi den godt.

I hver av Norsk Ferdigplens sedummatter inngår det seks til åtte forskjellige arter. Sammensetningen varierer med populasjon. De ulike artene som benyttes er:
 
  • Bitterbergknapp (Sedum acre)
  • Hvitbergknapp (Sedum album)
  • Brodderbergknapp (Sedum rupestre)
  • Gullbergknapp (Sedum kamtschaticum)
  • Høstbergknapp (Sedum ewersii)
  • Kantbergknapp (Sedum sexangulare)
  • Sibirbergknapp (Sedum hybridum)
  • Gravbergknapp (Sedum spurium)

 

Hvilke bruksområder har sedum?

Sedummatter er et fantastisk produkt som har mange bruksområder. Fordi sedum trives i næringsfattig, tørr jord, egner disse vekstene seg godt på steder det vanligvis kan være vanskelig å få planter til å gro. Tidligere ble sedum for det meste brukt som et alternativ til tradisjonelle torvtak, da plantene har langt mindre behov for vann. 
 

Sedum har mange bruksområder

Den senere tiden har bruksområdene blitt flere. Skråninger, bed og takterrasser er noen eksempler, og det finnes de som valgt å legge sedummatter i hele hagen i stedet for plen. Det kan være verdt å vurdere sedum hvis du er allergisk mot gress (eller gressklipping, for den saks skyld). Sedum har fremfor alt blitt ekstremt populært som grønne tak på bygg i byer.Sedum kan legges overalt så lenge det er tørt nok og området ikke brukes aktivt. I motsetning til gress tåler ikke sedum å bli tråkket noe særlig på, så hvis du skal legge sedum på en takterrasse eller i stedet for plen, må du sørge for at du lager helleganger å gå på. 
 

Sedum hindrer ugressvekst og erosjon

Sedum er ypperlig i skråninger med dårlig jordsmonn. Mattene kan dekke til lite tiltalende områder stein og ugress, eller benyttes som dekor inntil husveggen. Uansett hvor du etablerer sedum, hindrer plantene vekst av ugress og erosjon. Er du utålmodig og ikke ønsker å vente på at andre planter skal vokse og dekke til et område, er sedummatter en perfekt løsning som umiddelbart gir et godt resultat.

 

Lag flotte uterom med sedum

Sedum har flotte farger som endrer seg med årstidene. Ved å innføre disse små, fargerike og hardføre vekstene i hagen din, kan du skape variasjon i det visuelle uttrykket. Hva med å ha et felt med sedum inntil husets skyggevegg, eller plante dem langs en hellegang eller på en mur? Kun kreativiteten setter grenser!

Sedumartene blomstrer fra juni til august. Når blomstringstiden er over, får sedumen flotte høstfarger som liver opp hagen. 

Les mer her om hvordan du legger sedum på flatmark og i skråninger.
Les mer her om hvordan du legger sedum på tak.

 
Sedum bidrar til biologisk mangfold
Ikke bare er sedum vakkert å se på, vekstene bidrar også til biologisk mangfold i hagen din. Ved å innføre blomstrende planter på steder det ellers er vanskelig å få noe til å gro, bidrar du til å opprettholde bestanden av pollinerende insekter, som er nødvendig for å skape balanse i økosystemet.

Det er ikke uten grunn at det legges sedum på taket til mange nye skoler, bygårder, boligblokker og industribygninger, for å nevne noen. Mattene gjør det enkelt å lage oaser for insekter som ellers fortrenges fra et område.
Send forespørsel
Send oss gjerne en uforpliktende forespørsel om ferdigplen, levering m.m.
/tips%20og%20r%C3%A5d/tips3.png

Vedlikehold av ferdigplen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik legger du ferdigplen

/tips%20og%20r%C3%A5d/legge-ferdigplen-jordtomt.jpg

Hvordan legge ferdigplen på jordtomt

/tips%20og%20r%C3%A5d/legge-ferdigplen.jpg

Hvordan legge ferdigplen

/tips%20og%20r%C3%A5d/legge-ferdigplen-stentomt.jpg

Hvordan legge ferdigplen på steintomt

/tips%20og%20r%C3%A5d/legge-ferdigplen-gammel-plen.jpg

Hvordan legge ferdigplen på gammel plen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Når er det best å legge ferdigplen?

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Dette bør du forberede før du legger ferdigplen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik vedlikeholder du ferdigplenen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik vedlikeholder du næring og pH i ferdigplenen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Endrer ferdigplenen din farge?

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik fjerner du mose og ugress i ferdigplenen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik klipper du ferdigplenen

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Lag flotte uterom med dekorstein

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik legger du sedum på tak

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik legger du sedum på flatmark og i skråninger

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Slik vedlikeholder du sedum

/tips%20og%20r%C3%A5d/tips2.png

Hvordan skal ferdigplenen vannes?